7

MISIR APARTMANI

Mısır Apartmanı, Beyoğlu’nda Galatasaray Meydanı’nı geçtikten sonra Yapı Kredi binasının -ki eskiden bu binanın yerinde muhteşem mimarisiyle kentin tarihinde önemli bir yer tutan tarihî bir han vardı- hemen yanında yer alıyor. Avrupa modernizmi ve arabesk karışımı olarak nitelendirilen mimari özellikleri, kimi sanat tarihçileri tarafından da art nouveau olarak tanımlanıyor. Mısır Apartmanı, İstanbul’un ilk betonarme binalarından biri.

Bina, Mısır Hidivi Abdülhalim Paşa’nın oğlu Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından, yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine kışlık bir konak olarak yaptırıldı. Prens Abbas Halim Paşa İsviçre’de eğitim almış, Bursa Valiliği ve Nafia Nazırlığı gibi önemli bürokratik görevlerde bulunmuştu. Mısır Apartmanı, İstanbul sosyal hayatının önemli isimlerinden biri olan paşanın sonradan kızı Prenses Zeynep Halim tarafından kimsesiz çocuklara vakfedilen Yakacık’taki köşkü ve arazisinin yanı sıra, ailesiyle kış aylarını geçirdiği bir diğer önemli mülküydü. 1918’de İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’da iki yıl sürgün hayatı yaşayan Abbas Halim Paşa, İstanbul’a döndüğünde burada kalmıştı. Yapımına 1905’te başlanan bina dört buçuk yılda, o dönem için kısa olan bir sürede tamamlandı. Tamamlandığında zemindeki dükkânlarla birlikte altı kattan oluşuyordu. Çamaşırhane olarak düzenlenen altıncı katta bir teras da yer alıyordu. Mimarı Hovsep Aznavur olan binanın statik planları Fransız uzmanlar tarafından yapılmış, malzemeleri Fransa’dan getirilmişti.

Sonrasında bina, Hidiv sülalesinden varisleri arasında paylaştırılarak bir apartmana dönüştürüldü. 1940’ta ise el değiştirerek müteahhit ve şeker kralı olarak anılan Hayri İpar’a geçti. Hayri İpar, altı katlı binaya iki kat daha ekledi. 2000’de yeniden el değiştiren bina beş yıl süreyle restore edildi.

 

Birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Mısır Apartmanı’nın en ünlü misafirleri arasında İstiklal Marşı’nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy da vardı. 1936’da Mısır’dan döndüğünde Mısır Apartmanı’na yerleşmiş ve altı ay burada yaşadıktan sonra burada ölmüştü. Bu apartmanda yaşayıp ölen bir başka isim de ünlü edebiyatçı Mithat Cemal Kuntay’dı. Atatürk’ün dişçisi Sami Günzberg’in muayenehanesi bu apartmandaydı ve Atatürk tedavi için buraya gelirdi. Sanatçıların terzisi olarak tanınan Terzi Mualla ve kızı Canan Yaka’nın da atölyeleri Mısır Apartmanı’ndaydı. Bugün apartmanda sanat galerileri ve müstakil dairelerin yanı sıra teras katında İstanbul’un ünlü restoranlarından 360 da bulunuyor.